W poprzednim wcieleniu byłam blogerką kulinarną. Jedną z rzeczy, której się wtedy nauczyłam, było niemarnowanie żywności.
Gotowanie less waste zmniejsza ilość odpadów, oszczędza pieniądze, promuje używaniem całych produktów np. liści rzodkiewek, które normalnie trafiłyby do kosza, a są zdrowsze niż kupne pesto, rozwija umiejętności kulinarne, bo wymaga kreatywności i zaradności. Przepisy z resztek to sposób na prowadzenie bardziej zrównoważonego stylu życia, inspirowanie do tego innych i zmniejszenie swojego śladu węglowego.
Jak być less waste?
- Zastanów się dlaczego chcesz to robić. Dla pieniędzy, by być eko. You name it. Pomoże Ci się to zmobilizować
- Kup sobie pojemniki i słoiki, żeby jedzenie wolniej się psuło
- Dbaj o lodówkę — unikaj przepychu, a to co trzeba zjeść szybko, trzymaj na osobnej półce np. na górze,
- Zacznij oszczędzać jedzenie na etapie kupowania, a nie gdy już masz za dużo i zepsute
- Zapisz sobie kilka przepisów np. na sałatki, pasty do chleba, owsianki i makarony typu sprzątanie lodówki.
Moje ulubione przepisy zero waste i less waste
Obazda – serowa pasta do chleba
Kiedyś był to sposób na zagospodarowanie resztek sera pleśniowego, alejest tak pyszna, że nie trzeba szukać zero waste wymówki, żeby ja zjeść.
.
Składniki:
- opakowanie sera camembert (w temperaturze pokojowej)
- łyżka masła (w temperaturze pokojowej)
- opakowanie serka śmietankowego (u mnie ze szczypiorkiem)
- połówka małej cebuli (drobno pokrojona)
- szczypta soli i pieprzu
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- łyżeczka zaataru
- kiełki do dekoracji
Przepis na obazdę
Camembert i masło wyciągamy z lodówki, żeby masło było miękkie.
Cebulę drobno kroimy, solimy i pieprzymy, dodajemy przyprawy. W misce rozgniatamy widelcem serki i masło, mieszamy z cebulą. Podajemy z chlebem.
KANAPKA Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ
Składniki:
- surowa biała kiełbasa na każdą osobę
- opakowanie liści młodego szpinaku, umyte i odsączone (można zastąpić jarmużem)
- ząbek czosnku przetarty przez praskę
- mała cebula obrana i drobno pokrojona
- po szczypcie świeżo mielonego pieprzu, majeranku i ostrej papryki
- pieczywo
Przepis na kanapkę ze smażoną białą kiełbasą i szpinakiem
Na patelni podsmażamy wyjętą z osłonki i pokrojoną na kilkucentymetrowe kawałki kiełbasę, dodajemy cebulę. Kiedy się zarumieni, dodajemy szpinak, czosnek i przyprawy. Gdy szpinak się usmaży i straci na objętości, kroimy pieczywo na kromki. Każdą kromki zamaczamy w sosie, który wytworzył się na patelni. Na kromce układamy łyżkę szpinaku i kilka kawałków białej kiełbasy.
SZPARAGI Z SOSEM ZERO WASTE
Pyszny sos z jajek na twardo, które zostały ze śniadania, czyli sos Bolzano.
Składniki na 2 porcje:
pęczek szparagów
sos:
- 3 jajka na twardo – drobno posiekane
- łyżka octu jabłkowego
- łyżka musztardy
- szczypta soli i pieprzu
- 2 łyżki majonezu
- łyżka oliwy
- rzeżucha do dekoracji (lub natka pietruszki)
Przepis na szparagi z sosem Bolzano
Szparagi ugotować w dużym garnku. Składniki sosu wymieszać. Wyłożyć szparagi na talerz, polać sosem i udekorować rzeżuchą
RAVIOLO Z SUROWYM ŻÓŁTKIEM
Jeśli zostanie nam ciasto po robieniu pierogów i kasza gryczana z obiadu.
Składniki na 1 porcje:
ciasto jak na pierogi – 2 duże kółka wycięte miseczką lub dużym kubkiem
farsz:
- 2 łyżki twarogu wymieszane z 2 łyżkami ugotowanej kaszy gryczanej
- szczypiorek
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu
- surowe żółtko
PRZEPIS NA RAVIOLO Z SUROWYM ŻÓŁTKIEM, KASZĄ I TWAROGIEM
Kółko z ciasta na pierogi układamy na podsypanym mąką blacie. Układamy na nim kopczyk z farszu z wymieszanych razem twarogu, kaszy, szczypiorku i pieprzu, tak żeby zostawić brzegi wolne. W farszu robimy wgłębienie wielkości żółtka i wbijamy w nie żółtko. Zalepiamy 2 kółkiem z ciasta, przykładając je od góry i zlepiając brzegi. Gotujemy w gotującej się wodzie 2 minuty od wypłynięcia pieroga na wierzch.
Podajemy od razu.
PIZZOCCHERI ZERO WASTE
Co zrobić z resztką bigosu? Makaron!
SKŁADNIKI:
- 50 g masła
- cebula drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku przetartego przez praskę
- 4 ziemniaki — ugotowane
- pół kilo kapusty wigilijnej lub bigosu
- kilka listków szałwii
- świeżo zmielony pieprz
- 250 g makaronu gryczanego
- 200 g sera żółtego startego na tarce
PRZEPIS NA PIZZOCCHERI
W średnim garnku rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę i smażymy. Dodajemy czosnek i ziemniaki. Kiedy się lekko podsmaż,ą dodajemy kapustę, pieprz i szałwię. W czasie kiedy warzywa się duszą, gotujemy makaron (tak by był al dente). Przed samym podaniem mieszamy makaron z warzywami i serem. Podajemy na ciepło.
KULKI RYŻOWE ARANCINI
Co zrobić jak zostanie Ci za dużo ryzu
Składniki:
- szklanka ryżu (najlepiej do risotto albo do sushi)
- mała cebula drobno posiekana
- 200 g mięsa mielonego
- ćwierć łyżeczki pieprzu
- 3 ząbki czosnku przetarte przez praskę
- puszka pomidorów
- garść zielonych oliwek – pokrojonych na połówki, bez pestek
- garść natki pietruszki posiekanej
- garść posiekanych orzechów włoskich
- 200 g tartego żółtego sera
- bułka tarta do obtaczania
PRZEPIS NA ARANCINI Z MIĘSEM I OLIWKAMI
Na patelni przygotowujemy mięso mielone. Zaczynamy od podsmażenia cebuli, potem dodajemy mięso, pieprz, czosnek, oliwki i pomidory. Dusimy 15 minut aż nadmiar płynu odparuje, a mięso się usmaży. Zostawiamy do ostudzenia. Mieszamy ugotowany ryż z mięsem, natką, orzechami i serem. Lepimy kulki wielkości pomarańczy i mocno dociskamy, żeby się skleiły. Obtaczamy w bułce tartej. Smażymy (najlepiej w głębokim tłuszczu, ale na patelni też ok) aż się zarumienią.
PIJANE MISIE
Składniki:
- torebka żelków typu misie Haribo
- białe wino
Przepis na pijane misie
Żelki zalewamy winem. Pamiętamy, że żelki urosną dwukrotnie, więc pojemnik nie może być zbyt mały. Odstawiamy na 2 dni do lodówki.