Czy wszystkie przepisy z blogów kulinarnych są smaczne i na tyle proste, żeby móc je robić codziennie? Niekoniecznie. Na jakość przepisu mogą wpływać różne czynniki, takie jak indywidualne preferencje, to ile mamy czasu, żeby coś ugotować po przyjściu do domu z pracy, użyte składniki, metoda i to dla ilu osób będziemy gotować.
Które moje przepisy były na tyle pyszne, że przygotowywałam je więcej niż raz? A niektóre robię w kółko od kilku lat?
ZUPA Z MLEKIEM KOKOSOWYM I KURCZAKIEM
Składniki:
- ząbek czosnku pokrojony w plasterki
- szalotka lub cebula pokrojona w piórka
- pół filetu z piersi kurczaka pokrojonego w grubą kostkę
- pół czerwonej papryki pokrojonej w paski
- pół szklanki mleka kokosowego
- pół szklanki wody
- łyżka sosu rybnego
- łyżka pasty tom ka
- 6 grzybów trawnych z puszki
- 2 liście limonki kafir (mrożone)
- świeża kolendra do podania
Przepis na zupę z mlekiem kokosowym i kurczakiem
Czosnek i szalotkę lekko podsmażamy w garnku. Dodajemy kurczaka i paprykę. Kiedy lekko się podsmażą, dodajemy wodę z mlekiem kokosowym, pastę tom ka i sos rybny. Gotujemy ok. 5 min. Po wyłączeniu palnika dodajemy liście limonki kafir i przekrojone na pół grzyby trawne.
Wlewamy zupę na talerze i dekorujemy listkami kolendry.
ZUPA Z ZIEMNIAKÓW I PORA
Składniki:
- 3 łyżki masła
- 2 cebule – obrane i pokrojone w piórka
- kilo ziemniaków – obranych i pokrojonych na kawałki
- 2 pory (zielone części też), opłukane i posiekane w talarki
- 2 kostki rosołowe
- szczypta soli i pieprzu
- łyżeczka octu jabłkowego
- duży pęczek natki i koperku lub innej zieleniny typu rzeżucha
Przepis na zupę z ziemniaków i pora
W garnku podsmażyć na maśle cebulę, ziemniaki i pory. Zalać gorącą wodą z czajnika, żeby przykryła warzywa, dodać szczyptę soli i pieprzu oraz 2 kostki rosołowe. Kiedy ziemniaki będą miękkie, dodajemy łyżeczkę octu jabłkowego, sól, pieprz i posiekany pęczek zieleniny.
WOŁOWINA Z PIEKARNIKA Z WARZYWAMI
Składniki na 2 porcje:
- ćwierć kilo wołowiny (u mnie polędwiczki)
- czerwona papryka – oczyszczona i pokrojona w paski
- cebula – pokrojona w piórka
- batat – obrany i pokrojony na kawałki
- marchewka – pokrojona w talarki
- 2 ząbki czosnku – obrane i pokrojone w paski
- garść fasolki szparagowej – pokrojonej na pół
- po pół łyżeczki oregano, rozmarynu i tymianku
- duża szczypta pieprzu i cynamonu
- sok wyciśnięty z całej cytryny
- 4 łyżki oliwy
- 2 torebki do pieczenia
Przepis na wołowinę z warzywami z piekarnika
Warzywa podzielić na 2 porcje i ułożyć warstwami w torebkach do pieczenia lub na arkuszach papieru do pieczenia. Dodać wołowinę pokrojoną na kawałki (ok 2 cm) i 2 łyżki oliwy na porcję. Posypać przyprawami i dodać sok z cytryny. Piec przez 60 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopniach. Podawać na papierze, w którym się piekły.
ZUPA JOGURTOWA
Składniki:
- 100 g kaszy pęczak
- litr bulionu (może być z kostki)
- pół łyżeczki suszonej mięty
- solidna szczypta soli, pieprzu, kuminu i ostrej papryki (najlepiej pul biber)
- duże opakowanie jogurtu greckiego
- 2 łyżki masła
- zielenina do podania
Przepis na zupę jogurtową
Kaszę ugotować w bulionie z przyprawami i zostawić zupę na kilka minut do ostudzenia, żeby była ciepła, ale nie gorąca. Dodać jogurt i masło, dokładnie wymieszać trzepaczką, uważając, żeby jogurt się nie zważył. Podawać udekorowane szczypiorkiem, suszoną miętą i papryką.
CARBONARA
Składniki na 2 porcje:
- opakowanie boczku pokrojonego w drobną kostkę
- całe jajko
- żółtka z 2 jajek
- 2 łyżki startego sera pecorino
- duża szczypta soli i pieprzu
- makaron – pół paczki spaghetti
Przepis na spaghetti carbonara
Boczek podsmażyć na suchej patelni. W osobnej miseczce wymieszać jajka z serem, solą i pieprzem.
Makaron ugotować w osolonej wodzie.
Kiedy boczek będzie chrupki a makaron al dente, odcedzamy makaron, zostawiając łyżkę wody, w której się gotował. Przekładamy makaron na patelnię z boczkiem wraz z łyżką wody, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Wlewamy masę jajeczną i dokładnie mieszamy. Podajemy od razu.
ZUPA Z KMINKU
Składniki na 4 porcje
- porcja włoszczyzny – obranej i pokrojonej na kawałki
- cebula
- 2 płaskie łyżki kminku
- po kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego, 3 listki laurowe
- ząbek czosnku
- 20 gotowych uszek – u mnie z kapustą i grzybami
- koperek do posypania
Przepis na zupę z kminku
Wszystkie składniki zupy gotować przez godzinę. Przecedzić i podawać z ugotowanymi uszkami (5 na porcję) i odrobiną koperku.
Można też użyć gotowego bulionu. Wtedy po prostu gotujemy go z kminkiem przez 15 minut, a przed samym podaniem dodajemy mrożone uszka i gdy będą ciepłe, podajemy na stół.
RYBA PO TAJSKU
Składniki:
- 200 g fileta z białej ryby pokrojonego na 3-4 cm kawałki
- mąka do oprószenia
- olej do smażenia
sos z warzywami:
- ząbek czosnku pokrojony w paski
- 2 łyżki oleju
- 3 łyżki sosu rybnego
- łyżka sosu ostrygowego
- pół łyżki cukru
- papryka czerwona
- papryka żółta
- marchewka
- 2 liście limonki kafir
Przepis na rybę po tajsku
Rybę obtaczamy w mące i smażymy na oleju na złoty kolor.
Na osobnej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy sos rybny, sos ostrygowy, cukier i czosnek. Po chwili dodajemy pokrojoną w paski marchewkę i paprykę. Kiedy warzywa zmiękną, dodajemy liście limonki kafir i wyłączamy gaz.
Na talerzu układamy rybę, polewamy sosem i dekorujemy warzywami. Podajemy na zimno.
POKE BOWL Z ŁOSOSIEM
Składniki dla 3 osób:
- 100 g ryżu jaśminowego lub basmati
- garść mini pomidorków np. koktajlowych – przekrojonych na połówki
- garść glonów wakame
- pęczek szczypiorku – drobno pokrojony
- ogórek szklarniowy – obrany
- awokado
Łosoś w sosie teriyaki
- 100 g surowego lub wędzonego łososia
- 10 ml octu np. ryżowego lub jabłkowego
- 40 ml sosu teriyaki
- sok z całej limonki
- łyżka srirachy lub innej pasty chili
- Sos
- 100 ml octu ryżowego lub jabłkowego
- 50 ml sosu sojowego
- łyżka srirachy lub innej pasty chili
- 2 łyżki cukru
- łyżka mąki ziemniaczanej
Przepis na poke bowl z łososiem w teriyaki i awokado
Gotuj ryż ze szczyptą soli w proporcji 2:1 (woda / ryż) przez 10 minut od zagotowania. Następnie nie odrywając pokrywki z garnka z ryżem, pozostaw na 15 minut.
Zdejmij skórę z łososia i pokrój go na kawałki. Przełóż do miseczki. Dodaj sos teriyaki, ocet, chili i sok z limonki. Zostaw na 15 minut.
Glony wakame zalej ciepłą wodą. Zostaw na 15 minut i odcedź potem wodę.
Zmieszaj składniki sosu w małym garnku lub rondelku i gotuj przez chwilę na średnim ogniu aż lekko zgęstnieje.
Na miseczki wyłóż ugotowany ciepły ryż. Do każdej porcji dodaj ⅓ pomidorków, wakame, ogórka i awokado pokrojonego na kawałki, oraz łososia. Posyp szczypiorkiem i polej sosem.
PIZZA Z BOCZKIEM
Składniki:
- Gotowy blat do pizzy
Dodatki na każdą pizzę:
- 2 ziemniaki (umyte i obrane)
- 100 g mascarpone
- szalotka lub mała cebula + ząbek czosnku
- 50 g twardego żółtego sera startego na tarce – zostawić garstkę do dekoracji
- 50 g boczku pokrojonego w drobną kostkę
- pęczek szczypiorku lub dymki – drobno posiekany
- 8 listków bazylii do dekoracji
- sól i pieprz (świeżo mielony)
Przepis na pizzę z boczkiem i serem
Piekarnik nagrzej do 250 stopni. Ziemniaki pokrój w cienkie plasterki, skrop pieprzem, solą i oliwą i piecz kilka minut w piekarniku na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, żeby nie były surowe. Nie muszą się zrumienić, bo będziemy je jeszcze dopiekać na pizzy.
W tym czasie wymieszaj mascarpone z posiekaną szalotką, serem żółtym, szczypiorkiem i szczyptą pieprzu.
Blachę do pieczenia posmaruj oliwą i rozwałkuj na niej połowę ciasta do pizzy. Posmaruj środek pizzy mascarpone z przyprawami. Wyjmij ziemniaki z piekarnika i ułóż je na pizzy, zostawiając margines na brzegi ciasta bez dodatków. Posyp boczkiem pokrojonym w drobną kostkę i skrop oliwą.
Piecz 10 minut w 250 stopniach, aż brzegi pizzy się zrumienią. Przed podaniem udekoruj listkami bazylii, odrobiną tartego sera i posyp pieprzem.
CIASTO CZEKOLADOWE Z POMIDORAMI I CHILI
SKŁADNIKI:
- 1,5 szklanki mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody
- ¾ szklanki cukru
- 4 łyżki kakao
- łyżeczka cynamonu
- ćwierć łyżeczki ostrej papryki chili w proszku
- szklanka passaty pomidorowej
- pół szklanki oleju
- 3 jajka
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki wiórków kokosowych i olej do podsypania foremki keksówki
- opcjonalnie: pestki granatu do dekoracji (po upieczeniu)
PRZEPIS NA CIASTO CZEKOLADOWE Z POMIDORAMI I CHILI
Suche (mąka, proszek, soda, cukier, kakao, chili) składniki dokładnie wymieszać. W misce lub garnku wymieszać mokre składniki (passata, olej, jajka, wanilia). Dodać suche do mokrych i dokładnie wymieszać rózgą lub mikserem. Keksówkę posamrować olejem i posypać wiórkami kokosowymi.
Piec 40 minut w 180 stopniach w piekarniku ustawionym na góra – dół.
PANNA COTTA DAKTYLOWA
Składniki:
- 15 daktyli
- duże opakowanie śmietanki kremówki 30% – u mnie 330 ml
- 330 ml mleka – tyle ile śmietanki
- 4 łyżeczki żelatyny w proszku
- łyżeczka esencji waniliowej lub cukru w prawdziwą wanilią
- duża szczypta soli
- kwiaty jadalne do dekoracji – u mnie płatki chabrów
Przepis na panna cottę daktylowa
Śmietanę przelać do garnka. Kubeczkiem po śmietanie odmierzyć tyle mleka ile było śmietany i przelać do garnka. Dodać daktyle z wyjętymi pestkami i podgrzać do zagotowania się. Wyłączyć podgrzewanie.
Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić na 5 minut. Namoczoną żelatynę dodać do mleka z daktylami razem z esencją waniliową i solą. Zmiksować całość na gładką masę. Następnie przelać do 6 pojemniczków lub foremek do pana cotty, udekorować płatkami chabrów, zostawić do ostygnięcia i wstawić do lodówki na noc.
Przed podaniem posypać płatkami jadalnych kwiatów.
SERNIK CZEKOLADOWY NA ZIMNO
Składniki:
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 100 g masła
- pół szklanki cukru pudru
- 7 żółtek
- opakowanie serka mascarpone (ok. 250 g)
- 500 g sera twarogowego (takiego jak na sernik)
- po pół łyżeczki ekstaktu z wanilii i kardamonu
- 4 czubate łyżki kakao
- 200 g wędzonych śliwek bez pestek (można zostawić trochę do dekoracji)
- gaza opatrunkowa z apteki lub muślin
- kakao do dekoracji
- listki mięty, kilka mrożonych owoców lub jadalne kwiaty do dekoracji
Jak przygotować paschę czekoladową?
Rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę i osobno masło. Cukier ucieramy z roztopionym masłem na gładką masę. Dodajemy żółtka (po jednym), kakao, czekoladę, a następnie ser i mascarpone (stopniowo). Na koniec dodajemy śliwki. Stale mieszamy, aż składniki się połączą i masa serowa będzie gładka.
Sitko lub durszlak wykładamy gazą. Wylewamy na nie masę i zostawiamy w lodówce na 24 godziny, żeby nadmiar wody się odsączył do garnka znajdującego się pod sitkiem i żeby pascha nabrała kształtu. Bardzo ładny jest też wzór, który gaza odciska na powierzchni deseru. Następnego dnia przekładamy odsączoną paschę na talerz i dekorujemy posypując ją kakao. Podajemy schłodzoną.