Moonsfera to restauracja na dachu Centrum Olimpijskiego. Jeśli masz tam nie po drodze, to mam dla Ciebie przepisy z polską wołowiną w roli głównej ze spotkania „Polska wołowina elementem zdrowego żywienia”, które prowadził Jarosław Uściński — prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, który kieruje tym miejscem.
Polska wołowina jest ceniona na całym świecie ze względu na swoją jakość i smak. Jest źródłem kreatyny. Można ją grillować, smażyć, dusić, piec czy gotować, bo to mięso o wyrazistym aromacie i teksturze, które nadaje charakteru potrawom.
Które dania z wołowiny poleca Jarosław Uściński?
Zobacz te 3 pyszne przepisy!
Sashimi z polędwicy wołowej z wakame
Składniki na 2 porcje:
- 200 g polędwicy wołowej
- 4 łyżki sosu sojowego
- łyżka sosu ostrygowego
- odrobina pasty chilli
- Kolendra lub bazylia – posiekane
- Pół mango
- Sezam – 1 łyżka stołowa
- 20 g suszonych glonów wakame
- pół świeżego ogórka
Sposób przygotowania:
Glony wakame namocz we wrzątku. Po kilku minutach odcedź wodę, osusz glony i posiekaj. Dodaj pokrojone w paski mango. Pokrój w paski ogórka.
Przygotuj w miseczce marynatę z sosu sojowego, ostrygowego, porwane listki ziół, chilli.
Sezam upraż na patelni na lekko złoty kolor i dodaj do sosu. W sosie zamarynuj wycięte
kawałki polędwicy. Marynowanie trwa od 20 minut do 1 godziny. Obsmażaj polędwicę z marynatą lekko na suchej, bardzo dobrze rozgrzanej patelni po kilka sekund. Ten proces nazywa się „searowanie”.
Mięso kroimy w cieniutkie płatki, układamy na sałatce z glonów i na plasterkach ogórka, Podajemy polane sosem z marynaty i posypane sezamem.
Bulion orientalny z wołowiną i musztardą
Składniki:
- kilo pręgi wołowej oczyszczonej
- Młoda włoszczyzna do rosołu
- Trawa cytrynowa- 1 sztuka
- łyżka pasty miso (opcjonalnie)
- Cebula
- Przyprawy: liść laurowyi, anyż gwiaździsty, imbir świeży – 50 g, ziele angielskie – 6
- kulek, pieprz czarny cały 15 kulek, liść kafiru
- Grzyby schitake – 6-7 sztuk
- Po kilka łyżek sosu rybnego i sojowego
- papryczka chilli
- kolendra i szcypiorek (do posypania)
- makaron ryżowy do podania
Sposób przygotowania:
W garnku, w który będziesz gotować zupę, obsmaż na małej ilości oleju przyprawy oraz umyte warzywa i obrane ziemniaki. Wlej zimną wodę — ok 3 litrów. Dodaj grzyby (gdy zupa będzie gotowa pokroisz je w paseczki). Włóż mięso w całości. Gotuj wolno 3 – 4 godziny.
Na koniec gdy wyjmiemy z bulionu mięso, grzyby i warzywa, kroimy je w paski lub plasterki. Osobno ugotuj makaron i dodaj potem do zupy.
Bulion doprawiamy do smaku sosem rybnym i sojowym oraz miso.
W miseczce układamy posiekane mięso, ziemniaki, warzywa. Zalewamy bulionem i posypujemy posiekaną kolendrą i szczypiorkiem.
Policzki wołowe z pieczonymi ziemniakami i buraczkami
Składniki:
- Policzki wołowe- 600 g
- kieliszek czerwonego wina
- Szalotka-200 g
- Marchew – 100 g
- Cebula – 100 g
- Seler naciowy – 100 g
- Brokuł
- Ziemniaki – 4 większe
- Buraki, pieczone lub gotowane (obrane) 300 – 400 g
- Wiśnie mrożone 100 g
- Przyprawy:
- Goździki, cynamon, pieprz czarny, ziele angielskie, liść laurowy, łyżka cukru
Sposób przygotowania:
Mięso osuszyć i oczyścić z błon i powięzi. Warzywa obrać i pokroić.
Ziemniaki wyszorować i upiec natarte tylko odrobiną oleju, solą i pieprzem w temperaturze 200 stopni przez ok. 40 minut. Na koniec pieczenia podnieść temperaturę do 230 ‘c i zrumienić skórkę.
Mięso układamy z warzywami w gęsiarce lub wolnowarze, z przyprawami, winem, wodą i wolno pieczone ok 4 godzin w temperaturze ok 120’c, pod przykryciem.
Buraki ugotowane lub upieczone obieramy, kroimy w cząstki. Do rondelka wkładamy odrobinę tłuszczu, rozmaryn i wiśnie mrożone. Smażymy kilka minut, oprószamy cukrem i gdy się zarumienią, dodajemy buraki.
Mięso upieczone i miękkie kroimy delikatnie w plastry, dodajemy zmiksowany sos z pieczonych warzyw. Szalotki oczyszczone, podsmażamy, aż się zarumienią. Tniemy na połówki wzdłuż i podajemy z ugotowanymi brokułami. Układamy na talerzu kompozycję z pieczonych ziemniaków, mięsa z sosem z warzyw, buraków z wiśniami, szalotki i brokuła.
Dziękuję za zaufanie i docenienie kunsztu pracy naszych Kucharzy oraz jakości wołowiny
To ja dziękuję za super przepisy, będę je robić przy wielu okazjach!