Święta to czas radości, wspólnego spędzania czasu i słodkiego lenistwa! To moja ulubiona część roku, światełka wyciągam z szafy już 1 grudnia, a świąteczne przepisy mogłabym jeść przez cały rok.
Dlaczego męczyć się w kuchni, gdy można stworzyć smaczne dania bez wielkiego wysiłku, korzystając z półproduktów i sprawdzonych przepisów? Można mieć smaczne święta bez harowania w kuchni i marnowania czasu i jedzenia. Wypróbuj te proste przepisy i pozwól sobie na chwilę lenistwa. Bo przecież święta są po to, by cieszyć się nimi pod choinką, a nie siedzieć w kuchni przez cały dzień. Życzę ci leniwych, ale pełnych smaku świąt!

Barszcz cytrynowy w mgnieniu oka
Nie ma świąt bez tradycyjnego barszczu, ale kto powiedział, że musisz stać godzinami przy garach?
Składniki:
- karton gotowego barszczu
- skórka otarta z cytryny
- kilka plasterków cytryny do dekoracji
- 2 łodygi selera naciowego — drobno pokrojone
- 2 ogórki kiszone — pokrojone na plasterki
- gotowe uszka ugotowane wg. przepisu
Sposób przygotowania:
- W garnku podgrzej barszcz ze skórką z cytryny. Podawaj z uszkami udekorowane selerem naciowym, plasterkami ogórków i plasterkiem cytryny.

Śledzie piernikowe z gotowców: smak tradycji bez kłopotów
Tradycyjne śledzie w wersji express! Spróbuj tego leniwego przepisu na śledzie piernikowe:
Składniki:
- opakowanie gotowych śledzi w sosie musztardowym
- tyle pierniczków ile jest filetów śledzia w opakowaniu (takie jak z ikei, bez czekolady, nadzienia itp)
- łyżeczka przyprawy piernikowej (takiej gdzie nie ma mąki w składzie)
- posiekana czerwona cebula
Sposób przygotowania:
Pierniczki włożyć do plastikowej torebki i utłuc na proszek np. tłuczkiem do mięsa.
Śledzie wyjąć z sosu i pokroić na kilka kawałków ok 2-3 cm. Wymieszać sos musztardowy, który został w opakowaniu z przyprawą piernikową i dodać pokruszone pierniki. Do sosu dodać cebulę i śledzie. Odstawić do lodówki na co najmniej dobę przed jedzeniem.

Choinka z sera
Tradycyjna deska serów może być zastąpiona przez coś równie efektownego Przygotuj się na choinkę z sera!
Składniki:
- 3-4 opakowania sera żółtego w kawałku (u mnie ser z dziurami 250 g, ser wędzony 250 g, cheddar 250 g i opakowanie ser pleśniowego)
- borówki
- po dużej garści orzechów włoskich i laskowych
- ogórki kiszone pokrojone w plasterki
- paluszki
- pęczek szczypiorku
- pestki granatu do dekoracji
- gwiazdka do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Ser pokrój w grubą kostkę. Ułóż warstwami sery, borówki i orzechy. Udekoruj plasterkami ogórka. Ze szczypiorku lub paluszków zrób pień choinki. Udekoruj jak na zdjęciu.
Proste, a efekt wow gwarantowany

Święta nie mogą obejść się bez słodkiego akcentu. Spróbuj tego przepisu na ciasto drożdżowe, mam go ze świątecznych warsztatów z Alicją z WeganNerd.
Ciasto drożdżowe z masą daktylowo-czekoladową
Składniki:
- 200 ml wody lub mleka roślinnego
- 3-4 łyżki cukru
- 7-10 g drożdży instant
- Szczypta soli
- Do 450 g mąki pszennej
- ok 30 g masła lub masła roślinnego
- 200 g daktyli
- 3-4 łyżki kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki masła
- 1 pomarańcza
- 2 łyżeczki cukru
Sposób przygotowania:
Do miski wlej ciepłą wodę lub mleko. Dodaj cukier i drożdże. Wymieszaj. Stopniowo dodawaj mąki ciągle mieszając i wyrabiając. Po drodze dodaj sól i rozpuszczone masło. Wyrabiaj 10 minut. Ciasto powinno być jednolite i sprężyste. Przenieś do miski lub zamykanego pojemnika. Przykryj i zostaw na 60 minut w cieple.
Daktyle ( szczególnie takie twarde) zalej ok szklanką wrzącej wody, żeby zmiękły.
Odlej wodę. Zblenduj na gładki krem. Dodaj kakao i cynamon i rozpuszczone masło . Wymieszaj.
Blat lekko oprósz mąką. Rozwałkuj ciasto na placek o grubości 5-10 mm. Rozsmaruj na placku masę kakaowo-daktylową zostawiając margines tylko z jednego, dłuższego boku.
Zwij w rulon i dociśnij. Następnie przetnij po długości na pół. Zawiń oba kawałki naprzemiennie. Popraw by nacięcia były widoczne od góry.
Sprawnie przenieść ciasto do keksówki i zostaw na 30 minut, żeby wyrosło.
Piecz w 180 stopniach przez ok. 40 minut.
Wyciśnij sok z pomarańczy i rozpuść w nim cukier. Po 25 minutach pieczenia otwórz piekarnik i posmaruj sokiem ciasto. Niech ciasto się zarumieni. Po wyciągnięciu z piekarnika posmaruj znowu sokiem z pomarańczy.