Lubisz grzeszne przyjemności kulinarne i chcesz wspomóc Wielką Orkiestrę Świątecznej Pomocy?
Mam dla Ciebie przepis na pyszną sałatkę i bagietkę!
Mam dla Ciebie przepisy na obiad inspirowany ebookiem charytatywnym Guilty Pleasure, który zawiera autorskie przepisy na przystawki, dania główne i słodkości — nigdzie wcześniej niepublikowane.
Znajdziesz w nim 12 niezawodnych przepisów na dania jak z restauracji, ale łatwych do przygotowania w domu przygotowanych przez kucharza Daniela Wanke (uczestnika 7. edycji Top Chef), oraz Magdalenę Skałę i Kubę Szeląga — właścicieli restauracji Las i cukierni Dolci w Zawierciu. Nad oprawą graficzną czuwały Margo Słowik (zdjęcia) i projektantka graficzna Paulina Hanzel (skład). Cały dochód ze sprzedaży zostanie przekazany na rzecz Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy.
Jak powstał pomysł tego projektu?
Magdalena Skała opowiada jak leżała z tygodniową córką w szpitalu. Dzięki WOŚP mogła wygodnie spać obok niej na rozkładanym fotelu – podczas gdy córka korzystała ze sprzętu medycznego z czerwonym sercem. Wtedy postanowiła podzielić się tym, czym zajmuję się z pasją od lat, czyli zaprosić wszystkich na ucztę kulinarną.
Jak działa ta zbiórka charytatywna?
Wpłacając pieniądze do e-skarbonki utworzonej przez restaurację Las, każda osoba otrzyma w zamian e-booka. Każdy sprzedany egzemplarz to cegiełka w walce z chorobami płuc.
SAŁATKA Z KURCZAKA
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 150 ml oleju sezamowego
- 2 ogórki szklarniowe długie
- 1 papryczka chilli
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka suszonego chilli
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- Orzeszki ziemne
- Kolendra
Przepis:
Piersi z kurczaka ugotuj w wodzie ze szczyptą soli. Ogórki przetnij wzdłuż i wydrąż nasiona. Pokrój w cienkie plasterki. Papryczkę chilli przetnij na pół, wydłub nasionka i posiekaj.
Po ugotowaniu poszarp kurczaka widelcem na cienkie paski. Orzeszki ziemne upraż na patelni i posiekaj.
Teraz czas na marynatę. Czosnek posiekaj na cienkie plasterki, podgrzej olej sezamowy i dodaj do niego czosnek, suszone i świeże chilli. Podsmażaj bardzo krótko – uważaj, żeby nie przypalić czosnku.
W misce wymieszaj ogórki z szarpanym kurczakiem, dodaj ciepły olej z przyprawami, curry, prażone posiekane orzeszki ziemne i sos sojowy. Dokładnie wymieszaj, przypraw do smaku solą lub większą ilością curry.
Sałatkę schowaj do lodówki na minimum godzinę, aby wszystkie smaki się połączyły. Podawaj ją z chrupiącą grzanką, bułeczką bao lub ulubionym pieczywem. Nie zapomnij o świeżej kolendrze.
PHILLY CHEESESTEAK
Składniki:
- bagietka
- 150 g rostbefu lub antrykotu
- 3–4 plastry sera cheddar
- 1/4 papryki zielone
- 1/4 cebule
- 3–4 pieczarki
- 3–4 plastry świeżego pomidora
- 20 g masła
- sos spicy mayo lub majonez
Przepis:
Na patelni rozgrzej łyżkę masła, dorzuć pokrojone w cienkie piórka cebulę oraz paprykę, pokrojone w plastry pieczarki i posiekany ząbek czosnku.
Warzywa smaż około 3 minut na mocnym ogniu. Następnie dodaj pokrojony w cienkie plastry rostbef / antrykot, dopraw do smaku solą i pieprzem – pamiętaj, by smażyć jedynie do ścięcia się mięsa. Na koniec dorzuć ser (posiekany w kostkę lub porwany na malutkie kawałki), aby się rozpuścił.
Bagietkę przekrój wzdłuż, żeby trzymała się na jednym boku. Posmaruj spicy mayo, majonezem lub innym sosem, następnie nałóż usmażone mięso z warzywami i dodaj świeżego pomidora.