Przepisy na kanapki i dania z pieczywem, dzięki którym dobrze i z energią rozpoczniesz dzień. Przepisy te zaproponował Andrzej Polan – ceniony restaurator i ambasador kampanii „Łączy nas coś dobrego”, która promuje spożywanie pieczywa.
Bułka z wędzonym serem
Składniki:
- bułka
- ser wędzony np. oscypek albo solankowy
- ogórki kiszone
- miód wielokwiatowy
- musztarda francuska z ziarnami gorczycy
- papryka świeża
- olej rzepakowy
- koper, szczypiorek
- sałata rzymska
- korzeń chrzanu
- ocet jabłkowy
- pieprz czarny, sól
Paprykę pokrój w kostkę i wysmaż na miękko na oleju rzepakowym, dodając sól, pieprz czarny i ocet jabłkowy do smaku. Ogórki pokrój w plasterki, wymieszaj z koperkiem i świeżo startym chrzanem. Musztardę wymieszaj z miodem na jednolity sos, dodając łyżkę ciepłej wody. Bułkę przekrój na pół – możesz ją podpiec dla większej chrupkości w piekarniku lub na patelni. Posmaruj smażoną papryką, wyłóż porcję sałaty, plastry sera, ogórki kiszone z koperkiem i polej sosem z musztardy. Na koniec posyp szczypiorkiem.
Jajecznica z boczkiem
Składniki:
- bułka ziemniaczana
- 2 jajka
- boczek wędzony surowy pokrojony w kostke
- 100 m mleka
- sól, pieprz czarny
- olej rzepakowy
- szczypiorek
Bułkę ziemniaczaną pokrój w plastry i przesmaż na chrupiąco na oleju z dodatkiem soli. Na patelni wysmaż słoninę lub boczek wędzony na chrupiące skwarki. Kiedy tylko skwarki będą gotowe, wymieszaj jajka z mlekiem, dopraw pieprzem, solą i wylej na patelnię. Smaż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.
Jajecznicę wylej na chrupiące grzanki z bułki ziemniaczanej. Posyp obficie szczypiorkiem.
Bułka z warzywami, śmietaną i miodem
Składniki:
- bułka ziemniaczana
- śmietana gęsta
- miód wielokwiatowy
- rzodkiewka
- ogórek zielony
- jabłko zielone
- kalarepka
- koperek
Warzywa i jabłko pokrój w plasterki. Skrop sokiem z cytryny. Dodaj koperek, pieprz i sól do smaku. Świeżą bułkę ziemniaczaną przekrój i posmaruj solidnie gęstą śmietaną. Na wierzch wyłóż sałatkę i polej miodem.
Kanapka ze vege smalcem z fasoli
Składniki:
- bułka
- fasola biała w puszce
- cebula biała
- cebula czerwona
- majeranek, kminek, cząber, pieprz — po szczypcie
- posiekane orzechy włoskie — garstka
- olej rzepakowy do smażenia
- ogórki kiszone
- sos: śmietana 18%, majonez, chrzan — po łyżeczce
Na oleju przesmaż cebulkę pokrojoną w drobną kostkę, pamiętając o posypaniu jej w trakcie smażenia solą i cukrem — dzięki temu ładnie będzie się karmelizować. Pod koniec dodaj posiekane orzechy włoskie, które będą pełniły rolę skwarek.
Fasolę odcedź z zalewy i zmiksuj z majerankiem, kminkiem i cząbrem. Dopraw intensywnie czarnym pieprzem. Wymieszaj z cebulą i orzechami, a następnie wstaw do lodówki na godzinę. W tym czasie wymieszaj razem majonez, śmietanę i chrzan. Ogórki pokrój w plasterki. Na pieczywo wyłóż solidną porcję smalczyku. Połóż plasterki ogórka i polej wszystko sosem chrzanowym.
Chleb z serem i szynką
Składniki:
- 1 chleb lub duża ciabatta
- Szynka
- Pieczarki
- Natka pietruszki do posypania na koniec
- Pomidor
- Cukinia
- Masło
- Olej rzepakowy
- Bazylia świeża
- Tarty ser dojrzewający
- Ser żółty
Na maśle przesmaż pieczarki i cukinię, dopraw solą i pieprzem. Pieczywo natnij ukośnie na krzyż, tak aby nóż dochodził prawie do skórki/ podstawy. Olej zmiksuj z bazylią, natką pietruszki i serem dojrzewającym. Taki sos wlej do chleba pomiędzy każdą jego cząstkę, a następnie włóż plastry sera, szynki i pomidora. Teraz przełóż przesmażone pieczarki i cukinię. Na koniec chleb posyp serem i wstaw do piekarnika, temp. 200 stopni na około 25 minut.
Podawaj w całości posypane bazylią i natką!