Kuchnia Cypru ma swoje korzenie w kulturze śródziemnomorskiej. W kuchni greckiej i tureckiej z wpływami brytyjskimi i włoskimi, które pokazują skomplikowaną historię.
Na Cyprze popularne są frytki, dania grilowane, smażone w głębokim tłuszczu, mięso, ryby oraz owoce morza. Ale to też królestwo dojrzałych na słońcu warzyw, potraw sezonowych, sałatek i dań strączkowych.

Jednym z charakterystycznych dań kuchni cypryjskiej jest mezze, które zamawia się na kilka osób do dzielenia się. Mogą to być oliwki, sery, mięso z grilla i rybki czy owoce morza. Je się tu duże śniadanie typu brytyjskiego, dużo dań smażonych i frytek. Porcje są tak duże, że warto zamówić coś do podziału.
Warto spróbować warzyw i owoców, które u nas są trudno dostępne np. taro, orzechów pekan, dzikich szparagów, czy młodych zielonych migdałów.

Czego warto spróbować podczas wizyty na Cyprze?
Halloumi – ser z Cypru, który można smażyć lub grillować. Bez niego nie ma cypryjskiego śniadania
Souvlaki z wieprzowiny lub kurczaka — mięso z grilla na patyku, podawane z frytkami i sałatką lub w picie jak kebab
Kleftiko, czyli mięso (zazwyczaj jagnięcina) z ziemniakami i warzywami.
Dip na bazie tahini, idealny do jedzenia z pitą lub jako sos do innych potraw.
Rybne mezze – różne rybki i owoce morza typu kalmary i krewetki smażone w głębokim tłuszczu i podawane z frytkami
Moussaka – zapiekanka warstwowa z bakłażana i mięsa. Na Cyprze jest też w wersji wege z warzywami i zapiekanym serem
Keftedes – kulki z mielonego mięsa ziołami i przyprawami. Mogą być mięsne lub wege
Kaszanka
Oliwki
Sałatka grecka
Makarony z owocami morza – niestety nie w wersji al dente

Wieprzowina z frytkami i kaszą bulgur
Kolokasi – korzeń taro podawany jako dodatek do obiadu, przypomina w smaku ziemniaki

Cypryjskie śniadanie — przypomina brytyjskie, ale zawiera cypryjskie kiełbaski i sery
Jogurty owcze i kozie — pyszka
Na deser: baklawa, zielone orzechy włoskie w cukrze i owoce kandyzowane, świeże owoce prosto z drzewa, batoniki orzechowe
Frappe – mrożony napój na bazie kawy rozpuszczalnej, mleka i lodu. Jak się nie lubi rozpuszczalnej to odpowiednikiem z espresso jest Freddo. Można też postawić na klasyk — kawę po cypryjsku

Commandaria – słodkie deserowe wino wytwarzane na Cyprze od ponad 2000 lat, produkt regionalny i chroniony. Typowe lokalne odmiany winorośli to xynisteri i mavro.
Zivania – tradycyjna cypryjska wódka z winogron typu grappa.
